Naar inhoud springen

Bewijs geleverd: Hitler stierf echt in 1945, aldus Franse onderzoekers

Uit Wikinieuws
Bericht verschenen in Stars and Stripes op 2 mei 1945, dat de dood van Hitler meldt

21 mei 2018 

In een artikel dat afgelopen week is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Internal Medicine (en) zegt een team van Franse geleerden het definitieve bewijs geleverd te hebben dat Adolf Hitler op 30 april 1945 in zijn bunker in Berlijn is overleden. Dit hebben ze vastgesteld door de door Rusland altijd bewaarde gebits- en schedelresten te onderzoeken, waarvan volgens de Franse onderzoekers vast is komen te staan dat ze inderdaad van Hitler zijn. Aan dit laatste werd lange tijd getwijfeld, maar nu lijkt er rechtstreekser bewijs voor te zijn. Op het tandsteen zijn geen sporen aangetroffen van genuttigd vlees, hetgeen klopt met het gegeven dat Hitler vegetariër was. Verder is er op de metalen gebitselementen een blauwe afzetting gevonden die duidt op een chemische reactie met cyanide, waarmee Hitler destijds de vergiftigde capsule moet hebben doorgebeten. "De tanden zijn echt van hem, daar is geen twijfel over mogelijk", aldus Philippe Charlier, een van de onderzoekers. Het schedelfragment vertoont verder sporen van een schotwond, hetgeen overeenstemt met het verhaal dat Hitler zich door het hoofd heeft geschoten.

Hiermee lijken allerlei hardnekkige theorieën, bijvoorbeeld dat Hitler ten tijde van de Duitse capitulatie in een vliegtuig naar Zuid-Amerika (Argentinië of Brazilië) of ergens anders heen zou zijn gevlucht en daar nog tientallen jaren zou hebben geleefd, definitief onderuitgehaald. Ook lijkt hiermee meer duidelijkheid te komen over de precieze manier waarop Hitler zelfmoord pleegde. Het onderzoek werd in maart en juni vorig jaar verricht, met instemming van de Russische staat en de FSB. Het kon niet eerder worden gedaan omdat Rusland sinds het einde van WOII het onderzoek naar Hitlers stoffelijke resten weigerde.

Er wordt bovendien nog onderzocht of Philippe Loret, de zoon van Jean Loret (1918-1985), een biologische kleinzoon is van Hitler. Bij Philippe Loret is speeksel afgenomen dat zal worden vergeleken met het DNA-materiaal op de tanden en schedelfragmenten. Hitler was officieel kinderloos, maar al tientallen jaren gaan er geruchten dat hij in de zomer van 1917, toen hij als soldaat meevocht in de Eerste Wereldoorlog en gelegerd was in Noord-Frankrijk, een zoon zou hebben verwekt tijdens een onenightstand bij een jonge Franse vrouw. De claim van Jean Loret en diens kinderen werd tot nu toe maar door weinigen geloofd. Eerdere DNA-vergelijkingen tussen verre verwanten van Hitler en de familie Loret spraken de geopperde verwantschap tegen, maar nu wordt het mogelijk om op deze vraag een rechtstreekser antwoord te krijgen.

Bronnen[bewerken]