Bestuurlijke instabiliteit op Bonaire
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven. |
- Bestuurlijke instabiliteit op Bonaire
9 februari 2017
- Het bestuur van Bonaire valt voor de derde keer
Het bestuurscollege Bonaire is vandaag voor de derde maal gevallen sinds de verkiezingen in 2015. Dit was twee dagen geleden al voorzien. De vergadering die toen plaats had moeten vinden ging echter niet door, omdat verschillende raadsleden niet konden komen. Raadsleden worden namelijk niet betaald voor deze functie, waardoor ze meestal van een reguliere baan moeten rondkomen.
Na de verkiezingen van 2015 begonnen 9 leden in de Eilandsraad, drie van elke partij. Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland. De Eilandsraad is vergelijkbaar met de gemeenteraad op het Nederlandse vasteland.
Elvis Tjin Asjoe van de Boneriaanse Volksbeweging (MPB) was de nieuwkomer in 2015 en is ermee begonnen om af te rekenen met de poltiiek van Stephan Kogelman. Die vatte hij samen als de oude politiek van zakkenvullers en bevoordeling van vriendjes. Met zijn nieuwe politiek zou hij het belang van Bonaire weer vooropstellen.
In de afgelopen week gaf Asjoe's eigen partij MPB hem een winstgevende overheidsopdracht waarover hij geen overleg pleegde met zijn coalitiegenoten. Asjoe vond dit niet nodig, omdat er sprake was van een crisisopdracht. James Kroon van de de gedoogpartner UPB ging hier echter niet mee akkoord en trok zijn steun voor Asjoe in.
17 mei 2017
- Het bestuur van Bonaire valt voor de vierde keer
Het bestuur is in Bonaire opnieuw gevallen, nadat Asjoe van de MPB er de stekker uit heeft getrokken. Het zittende bestuur beoordeelt hij als te weinig vernieuwend. Sinds de val in februari was er een nieuw bestuur gevormd.
Asjoe's partij is sinds de verkiezingen de enige die nog bij elkaar is. De PDB en UBP zijn sindsdien namelijk uit elkaar gevallen in vijf afzonderlijke fracties. Hij zal daarom een nieuwe meerderheid moeten zien te vormen.
19 mei 2017
- Akkoord getekend tussen
In Kralendijk is een akkoord getekend tussen de MPB, Clark Abraham (Sociaalliberale fractie) en de fractie van Jeanoushka Raphaela. Hiermee is een meerderheid van 5 uit 9 zetels bereikt en heeft Bonaire een nieuw bestuur. Het onderliggende consensusakkoord bestaat uit 38 punten en geldt tot maart 2019. Het doel is een stabiele coalitie.
31 augustus 2017
- Nieuw college gevormd
Er is weer een nieuw bestuurscollege gevormd op Bonaire. De politieke situatie is al langer instabiel in de bijzondere Caribische gemeente. Sinds de verkiezingen van 2015 waren er al vier coalities. Zekerheid is er daarom niet dat dit college de eindstreep over 18 maanden zal halen.
Bronnen
[bewerken]- NOS Nieuws, "Politieke instabiliteit Bonaire blijft nog wel even", 9 februari 2017
- NOS Nieuws, "Bestuur Bonaire valt opnieuw", 17 mei 2017
- Caribisch Netwerk, "Weer nieuwe coalitie op Bonaire", Gijs van den Heuvel, 19 mei 2017
- Caribisch Netwerk, "Bonaire snakt naar stabiliteit", Gijs van den Heuvel, 31 augustus 2017