Naar inhoud springen

Besmettingen met nieuwe COVID-19-variant in Zuidoost-Frankrijk

Uit Wikinieuws

7 januari 2022 

In het zuidoosten van Frankrijk zijn twaalf besmettingen vastgesteld met opnieuw een nieuwe COVID-19-variant, die voorlopig bekendstaat als "IHU" en de wetenschappelijke aanduiding "B.1.640.2" heeft gekregen. Onder de besmette personen zijn vijf kinderen.

Onderzoekers hebben deze variant op 10 december 2021 voor het eerst ontdekt aan het IHU Méditerranée Infection, een onderzoekscentrum nabij Marseille. Vermoed wordt dat de oorsprong van B.1.640.2 in Kameroen ligt en dat de variant in november is meegekomen met een reiziger die vanuit dat land terugkeerde naar Frankrijk. Het genotype dat in het bij de man afgenomen neus-keelmonster werd aangetroffen, kwam niet overeen met dat van de – op dat moment wereldwijd dominante – deltavariant, noch met dat van omikron. De man was volledig gevaccineerd tegen covid.

Een wetenschappelijk artikel over B.1.640.2 is op 29 december gepubliceerd. Er zijn aanwijzingen dat de variant mogelijk besmettelijker is dan eerdere mutaties, inclusief de op dit moment overal dominante omikronvariant, en bovendien beter bestand is tegen de huidige vaccins. De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt B.1.640.2 desondanks op dit moment niet als "zorgwekkend" (variant of concern). De variant wordt wel onderzocht en in de gaten gehouden, zo liet een woordvoerder van de WHO dinsdag weten tijdens een persbijeenkomst in Genève.

Buiten het betreffende gebied in Frankrijk zijn tot dusver geen besmettingen met B.1.640.2 vastgesteld.

Bronnen[bewerken]