Naar inhoud springen

Besmettelijker hiv-variant vastgesteld in Nederland

Uit Wikinieuws

3 februari 2022 

Bij 109 mensen uit voornamelijk Nederland is een "met terugwerkende kracht nieuwe" hiv-variant ontdekt. De variant bestaat al meerdere decennia, maar het bestaan ervan is nu pas wetenschappelijk vastgesteld.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Christophe Fraser (en) heeft de bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Science. Voor hun onderzoek baseerden de wetenschappers zich op de gegevens van ca. 3.000 aidspatiënten van de afgelopen 25 jaar, inclusief genetische codes. Bij 17 patiënten constateerden ze een afwijkende variant, met een ongewoon hoog aantal virusdeeltjes. Vervolgens troffen ze dezelfde variant ook aan bij 92 patiënten uit een Nederlandse database van in totaal 6.600 patiënten.

De variant verspreidt zich sneller en is tevens ziekmakender is dan de eerder bekende versies van het hiv-virus. Wetenschappers vermoedden al langer dat een dergelijke ontwikkeling mogelijk was met het hiv-virus, maar hebben daar nu dus concreet bewijs voor.

De variant heeft de naam VB (virulent subtype B) gekregen. Vermoed wordt dat hij rond 1990 in Nederland is ontstaan. Na 2010 zou het tempo van verspreiding zijn afgenomen.

Bronnen[bewerken]