Naar inhoud springen

Berlijn: auto rijdt in op voetgangers

Uit Wikinieuws

9 juni 2022 

De plek waar de Amokfahrt plaatsvond

In het Berlijnse stadsdeel City West (Berlin-Charlottenburg) is woensdagmorgen 8 juni omstreeks 10:26 een personenauto ingereden op een groep voetgangers, waaronder een aantal scholieren uit Hessen die bezig waren met een rondleiding. Het incident gebeurde op de hoek van de Kurfürstendamm en de Rankestraße (de), tegenover de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. De auto reed hierna nog ca. 200 meter over de Tauentzienstraße en belandde uiteindelijk in de etalage van een Douglas-winkel. Omstanders konden vervolgens de bestuurder overmeesteren en overdragen aan de politie.

Er zijn een dode en enkele tientallen gewonden gevallen, van wie een deel zwaargewond raakte. Het overleden slachtoffer is een 51-jarige lerares, die de scholieren begeleidde.

De bestuurder van de auto is een 29-jarige Duits-Armeense man. Over zijn motief is nog weinig duidelijk. Wel heeft de politie in zijn auto onder meer posters over Turkije aangetroffen, en volgens sommige bronnen ook een bekentenisbrief. De man zou psychische problemen hebben gehad. Hij heeft een crimineel verleden en was al langer bekend bij de politie, maar niet vanwege extremisme. De auto waarin hij reed zou van zijn zus zijn geweest.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en burgemeester Franziska Giffey spreken van een Amoktat, een misdaad begaan door een verwarde persoon. Het zou daarmee niet gaan om een terreuraanslag, maar ook niet om een "gewoon" verkeersongeluk.

Woensdagavond kwamen er bij de Gedächtniskirche veel mensen bijeen als eerbetoon aan de slachtoffers. In Berlijn hangen vandaag veel vlaggen halfstok.

Het incident gebeurde op nagenoeg exact dezelfde plek waar eind 2016 een aanslag op een kerstmarkt werd gepleegd.

Bronnen[bewerken]