Berlijn: "Normandië-overleggroep" wordt het niet eens over Oekraïne

Uit Wikinieuws

11 februari 2022 

Het overleg dat vertegenwoordigers van de vier landen Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland – ook wel de "Normandië-overleggroep" genoemd – de afgelopen dagen in Berlijn hebben gevoerd over de situatie aan de Russisch-Oekraïense grens, is vandaag op niets uitgelopen. Rusland en Oekraïne lieten na negen uur overleg weten dat er geen overeenkomst was bereikt. Men is wel van plan de gesprekken binnenkort te hervatten.

De gesprekken tussen de vier landen hadden tot doel de huidige spanning tussen Rusland en het Westen te verminderen. Volgens Oekraïne kan er "geen sprake zijn van kalmte" zolang Rusland weigert om zijn troepenmacht van ca. 100.000 soldaten – die zich de afgelopen maanden hebben samengetrokken aan de Oekraïense grens – terug te trekken. Dmitry Kozak (en), de woordvoerder namens het Kremlin, sprak op zijn beurt van een "onduidelijke visie" die Oekraïne volgens hem zou hebben.

Veel westerse landen zijn bezorgd over de Russische acties. De Verenigde Staten verdenken Rusland er zelfs van op korte termijn een invasie in Oekraïne te willen beginnen. Rusland op zijn beurt beschuldigt het Westen ervan de spanning op te voeren door wapens aan Oekraïne te leveren, en de mogelijkheid van toetreding van Oekraïne tot de NAVO open te houden. Met name dit laatste is Rusland een doorn in het oog.

Bronnen[bewerken]