Naar inhoud springen

Beoogd premier Aruba wil corruptieonderzoek en financiële doorlichting door Nederland

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 oktober 2017 

Beoogd premier Aruba wil corruptieonderzoek en financiële doorlichting door Nederland

Evelyn Wever-Croes (MEP) wil dat Nederland een corruptieonderzoek en financiële doorlichting in Aruba uitvoert. Dit liet ze weten in een interview dat de NTR met haar had. Ze komt met de uitspraak na de uitwisseling van informatie die ze kreeg van de informateur. Ze is de beoogd premier van het land sinds haar partij MEP onlangs de verkiezingen won.

Er is een gat van ten minste 195 miljoen Arubaanse florin (circa 92 miljoen euro) dat door de voorgaande regering is achtergelaten. De verwachting was juist dat er sprake zou zijn van een overschot. Ze wil breken met het beleid van de Regering Eman. Toen Nederland zich in 2014 naar diens mening te veel inmengde in de Arubaanse financiën, dreigde hij zelfs met een hongerstaking.

Wever-Croes noemt het financiële debacle een "donkere wolk over het imago van Aruba in het Koninkrijk ... De schuld is te hoog, we hebben een financiële curatele." Ze wil dat Aruba zelf orde probeert te scheppen en niet meteen bij Nederland aanklopt voor hulp. Ze verwacht echter dat de financiële problemen zo groot zijn dat een Nederlands hulpverzoek niet te ontkomen is.

Als eerste oplossing denkt ze aan een lening tegen zachte voorwaarden. Deze steun werd in 2011 al neergelegd in het Witte Donderdag-akkoord (het protocol dat de samenwerking tussen Aruba en Nederland regelt). Aruba heeft nog steeds niet aan de voorwaarden voldaan, waardoor er nog geen aanspraak op gemaakt kon worden. Ze wil nogmaals onderhandelen met Nederland om uit de huidige financiële problemen te komen.

Bronnen

[bewerken]