Naar inhoud springen

Benefietavond in Nieuwspoort levert 25.000 euro op aan steun voor media op Sint Maarten

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 november 2017 

Benefietavond in Nieuwspoort levert 25.000 euro op aan steun voor media op Sint Maarten

Rond 90% van Sint Maarten is beschadigd nadat de orkaan Irma er begin september heeft huisgehouden. Dit betekent ook dat het medialandschap een rake klap heeft gekregen. De benefietavond in het perscentrum Nieuwspoort heeft gisteravond 25.000 opgebracht. Dit bedrag wordt besteed aan praktische hulp aan journalisten op het eiland. De Nederlandse media hopen ermee te voorkomen dat Irma de onafhankelijke media van het eiland als het ware heeft weggevaagd.

The Daily Herald verscheen drie weken niet omdat er geen schoon water beschikbaar was voor de drukpers. De vestiging in een stevig gebouw heeft de krant echter van de ondergang gered. The Today heeft het niet gered. Die krant is als gevolg van Irma failliet gegaan.

Wat bij de bepaling van de besteding van het geld heeft meegespeeld, is de mentaliteit op het eiland. Paul van Gessel, hoofdredacteur van NH/AT5 zegt daarover: "Laten we er niet omheen draaien: het land is gewoon corrupt. Juist in dat soort omstandigheden is het ontzettend belangrijk dat er goede media zijn. Het is heel goed dat er vanuit Nederland niet alleen geld die kant op gaat, maar ook als het ware een 'moreel kader' en steun voor journalistieke ontwikkeling."

Op Sint Maarten lijkt het soms ook of mensen niet zomaar dingen durven te zeggen aan de media. Grace Blijden van PJD2 Radio zegt dat het het soms lijkt alsof mensen bang zijn voor de consequenties. Haar collega Steve Cyrillean voegt daaraan toe: "Het is een kleine gemeenschap ... Niemand wil zijn buurman op de tenen trappen."

Het medialandschap op Sint Maarten bestaat uit kleine eenmansbedrijfjes die de steun vanuit Nederland goed kunnen gebruiken. Er zijn op dit moment weinig mogelijkheden om tijd te steken in onderzoeksjournalistiek en goede interviews. De hulp die nu vanuit Nederland komt, zal niet bestaan uit een pot met geld, maar uit het leveren van bijvoorbeeld kennisoverdracht en trainingen om de journalisten op het eiland bij te scholen. Journalisten zullen speciaal voor dat doel naar Sint Maarten afreizen.

Bronnen[bewerken]