Beloning van 50.000 dollar uitgeloofd voor vinden verantwoordelijke dood Ivana Smit

Uit Wikinieuws

4 juni 2018 

Nabestaanden van het 18-jarige fotomodel Ivana Smit uit Sittard hebben een beloning van 50.000 dollar uitgeloofd voor de tip die hen naar degene brengt die volgens hen verantwoordelijk is voor Ivana's dood afgelopen december in Kuala Lumpur. Hun advocaat Sébas Diekstra heeft dat bekendgemaakt.

Ivana Smit logeerde op 7 december 2017 in de Maleisische hoofdstad bij de 44-jarige Amerikaanse zakenman Alexander Johnson en diens 31-jarige vrouw Luna in een appartement op de 20e verdieping van een woontoren, toen ze daar 's nachts in naakte toestand van het balkon af viel en 14 etages lager dood werd aangetroffen. In een officiële lezing hield de Maleisische overheid het op een ongeluk, maar dit verhaal wordt door allerlei betrokkenen sterk in twijfel getrokken. Interpol is op de zaak gezet.

Volgens een door de ouders van Smit ingehuurde Britse privédetective wijst veel van het letsel van Smit erop dat ze dit al had opgelopen voordat ze van het balkon viel. Zo zou ze onder meer blauwe plekken bij de hals hebben gehad, een teken dat ze bij de keel is vastgegrepen. Ook forensisch patholoog Frank van de Goot, die autopsie heeft verricht, acht het onwaarschijnlijk dat de verwondingen van Smit alleen maar door de val vanaf het balkon zijn gekomen. Er lijken dus duidelijke aanwijzingen te zijn dat er in het appartement van het Amerikaanse echtpaar iets ongewoons is voorgevallen. Smits familie vermoedt dan ook dat Ivana is misbruikt en daarna van het balkon geduwd. Mogelijk werd ze al in het appartement zelf omgebracht; mede de geringe hoeveelheid bloed die bij het lichaam is aangetroffen (ze zou dus al vóór de val veel bloed hebben verloren) zou daarop wijzen. Verschillende buren zouden hebben gemeld dat ze in de bewuste nacht in het betreffende appartement geschreeuw en geruzie hoorden. In het lichaam van Smit zijn overigens sporen van alcohol en drugs aangetroffen.

De Johnsons hebben in maart in een interview dat is verschenen in Daily Mail toegegeven dat ze in weken voorafgaand aan de noodlottige nacht seks met Ivana hadden.

Bronnen[bewerken]