Belgische verpleger en geestelijke veroordeeld tot 27 jaar cel

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

1 februari 2018 

Belgische verpleger en geestelijke veroordeeld tot 27 jaar cel

Het assisenhof in Brugge heeft de 61-jarige Ivo Poppe uit Wevelgem, bijgenaamd de "Diaken des Doods", wegens meervoudige moord veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had levenslang tegen hem geëist. De verdediging haalde diverse verzachtende omstandigheden aan, zoals het feit dat sommige van de moorden al heel lang geleden zijn en dat Poppe overwegend uit empathie zou hebben gehandeld.

Poppe is schuldig bevonden aan vijf moorden die hij tussen 1978 en 2011 heeft gepleegd, maar waarschijnlijk heeft hij er in werkelijkheid minstens 10 gepleegd. De meeste slachtoffers waren boven de 70. Poppe heeft enkele moordgevallen zelf toegegeven. Hij verklaarde dat hij euthanasie wilde plegen, evenwel zonder dat de slachtoffers daar zelf om hadden gevraagd. Hij zegt zich niet meer alle gevallen goed te kunnen herinneren en weet ook niet meer goed om hoeveel moorden het in totaal gaat. Eerst gaf Poppe aan dat hij tientallen mensen had gedood, later bracht hij dit aantal terug tot "ongeveer twintig". De paar moorden die hij heeft bekend zijn voor het merendeel op naaste familieleden. Hij verklaart tevens spijt te hebben.

Poppe, die in 1996 tot diaken werd gewijd, pleegde de eerste moord op een familielid in september 1978, toen hij zijn oudoom door verstikking met een kussen om het leven bracht. Op 17 mei 1986 doodde hij een andere oudoom door met een katheter lucht in diens aderen te spuiten. Het laatste slachtoffer − voor zover bekend − was zijn eigen 90-jarige moeder, die hij op 27 januari 2011 om het leven bracht. In mei 2014 werd Poppe opgepakt, nadat hij zijn psychiater had toevertrouwd de afgelopen decennia tientallen bejaarden "geëuthanaseerd" te hebben. De psychiater waarschuwde hierop de politie.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?