Naar inhoud springen

Belgische vakbonden verliezen 88.000 leden in twee jaar tijd

Uit Wikinieuws

7 juni 2018 

Tussen 2014 en 2016 zijn Belgische vakbonden bij elkaar 88.000 leden kwijtgeraakt. Dit stelt de laatste editie van het tijdschrift Politique. Een daling van deze omvang is in het verleden nog maar twee keer eerder voorgekomen: in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw en in de periode van 1982 tot 1988.

De zwaarste klap kreeg het Algemeen Christelijk Vakverbond te verduren. Daarnaast verloor het socialistische Algemeen Belgisch Vakverbond vooral veel leden in de Waalse gebieden. De Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België werd het minst geraakt door een ledendaling.

Politique noemt verschillende mogelijke redenen voor de ledendalingen, waaronder de veranderingen in het economische en sociale weefsel wat zich met name uit in het grote aantal kleine en middelgrote ondernemingen. Deze zogenoemde kmo's hebben vaak minder dan vijftig medewerkers in dienst en zijn daardoor niet verplicht tot een vertegenwoordiging van een vakbond. Als andere mogelijke verklaringen worden de houding van de vakbonden tegenover de Belgische federale regering genoemd, de onvrede over de geboden diensten en de daling van de werkloosheid.

Bronnen

[bewerken]