Naar inhoud springen

Belgische overheid zit met vermeend Marokkaans spionne in de maag

Uit Wikinieuws

14 juli 2018 

Kaoutar Fal, een dertigjarige alleenstaande onderneemster uit Marokko, is al maandenlang de spil van een strijd tussen het Belgische justitieapparaat en de Belgische Staatsveiligheid.

Fal verkreeg een visum voor een verblijf van drie maanden tussen oktober en december 2016. Enkele maanden later richtte ze de Organisation Internationale des Médias Africains op en organiseerde ze een ontmoeting met het Europese Parlement. Als slogan voerde ze toen "De toekomst van de islam in Europa tussen interreligiositeit en islamofobie." In dit kader organiseerde ze een bijeenkomst met salafistische sprekers. De tienduizenden euro's aan kosten betaalde ze contant.

Medio mei van dit jaar waarschuwde de Staatsveiligheid minister Theo Francken dat ze een gevaar zou vormen voor de Belgische staatsveiligheid en zou spioneren voor de Marokkaanse veiligheidsdienst. Eind mei van dit jaar herriep de minister haar visum. Desondanks arriveerde Fal twee dagen later, op 29 mei, op de luchthaven van Zaventem. Daar werd ze direct opgepakt en overgebracht naar een gesloten instelling voor illegalen.

Hierna begon een juridische strijd waarbij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen Fal haar vrijheid op 6 juni teruggaf en de minister op 7 juni besloot haar het nieuwe visum niet toe tekenen. Een volgende zaak werd door de Raad verworpen. De advocaatskosten ter hoogte van zesduizend euro werden ondertussen betaald door de controversiële Amerikaanse rabbi Moshe Friedman (en).

Afgelopen dinsdag, 10 juli, werd ze even vrijgelaten, zonder dat ze haar paspoort meekreeg van de Dienst Vreemdelingenzaken. Een telefoontje op woensdag 11 juli naar de 101-centrale, waarin gesproken werd van een ontvoering, bleek van een bekende van Fal te zijn: mevrouw Rosenzweig, de vrouw van Moshe Friedman. Hier blijkt het echter niet om een ontvoering te zijn gegaan, maar om een arrestatie.

Centrum 127-bis

Uit het dossier van Fal komt naar voren dat ze maandelijks 1500 euro huur betaalt voor een appartement waar ze nog maar drie keer een paar dagen is geweest. Een Belgische bankrekening heeft ze niet, ondanks dat ze naar buiten komt als onderneemster, en het is niet duidelijk hoe ze haar Belgische rekeningen effectief kan betalen. De aanklacht van Staatsveiligheid is te lezen dat ze in contact staat met mensen die "bekend zijn bij de Staatsveiligheid omwille van hun activiteiten voor offensieve buitenlandse inlichtingendiensten en omwille van haar relaties met hen."

Mevrouw Fal verblijft wacht momenteel volgende juridische stappen af in het gesloten detentiecentrum 127-bis nabij Zaventem.

Bronnen[bewerken]