Naar inhoud springen

België wint met de hoogste uitslag ooit tijdens een WK

Uit Wikinieuws
Kevin De Bruyne

23 juni 2018 

Voorbeschouwing[bewerken]

Na de 3-0-overwinning van de Rode Duivels tegen Panama staat voor vandaag de tweede wedstrijd tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland op het programma. De wedstrijd wordt gespeeld tegen Tunesië. Na één wedstrijd staat het Belgische voetbalelftal bovenaan de poule. Bij winst tegen Tunesië vanmiddag verzekert België zich van een plaats in de achtste finale.

Tussenstand Groep G
Plaats Land Gespeeld Score Punten
1 België 1 3-0 3
2 Engeland 1 2-1 3
3 Tunesië 1 1-2 0
4 Panama 1 0-3 0

De Duivels doen het goed in vergelijking tot de koplopers van de andere poules, door in de eerste wedstrijd met drie doelpunten te winnen. Ook is het team fit; de geblesseerde Vincent Kompany traint weer met de voet aan de bal en ook is Thomas Vermaelen weer bij de trainingen aanwezig. De Spaanse trainer Roberto Martinez oogt rustig en ontspannen als hij de pers te woord staat.

Een heel verschil met twee jaar geleden tijdens het Europees kampioenschap voetbal 2016 (EK in Frankrijk). Toen was er veel onrust buiten de lijnen waar nu geen sprake van lijkt te zijn. Volgens oud-voetballer Gilles De Bilde is dit ook in het samenspel op het veld te zien: "Iedereen werkt voor elkaar, iedereen is lief voor elkaar ... Eergisteren zei Kevin De Bruyne nog dat het voor hem niet hoefde om de absolute vedette in het team te zijn, maar dat hij die rol met plezier aan Hazard geeft." Volgens De Bilde is dat een teken dat het op dit moment goed zit met de teamspirit.

Het voetbal leeft in België en er zijn hoge verwachtingen in het land. Daarentegen is er vanuit de pers ook kritiek op het stroeve voetbal dat de ploeg tegen Panama liet zien. De wedstrijd tegen Tunesië vindt vanmiddag om 14:00 uur plaats. Dan zal blijken of het elftal in het toernooi groeit en de kans op de volgende ronde nu al zal weten te verzilveren.

Uitslag 5-2[bewerken]

Startopstelling

België heeft de wedstrijd ruim gewonnen met 5-2. Oude wetmatigheden werden omver geworpen. Zo was er tijdens voorgaande WK's al 16 jaar geen doelpunt meer gescoord in de eerste helft van de wedstrijd en was er al 32 jaar lang geen penalty meer benut. Ook was de hoogste uitslag waarmee België ooit heeft gewonnen tijdens een WK.

De 1-0 kwam al na zes minuten, doordat Eden Hazard een penalty raakschoot. Tien minuten later was het opnieuw raak door Romelu Lukaku. Hoewel de Tunesiërs binnen twee minuten een tegentreffer wisten te maken, zorgde Lukaku in de blessuretijd dat de Rode Duivels met een 3-1 voorsprong aan de rust kon beginnen.

Eden Harzard en Michy Batshuayi breidden na rust voor voorsprong uit tot 5-1. Er kwam nog een laatste doelpunt van Tunesië, maar met de eindstand van 5-2 kan België de achtste finale bijna niet meer mislopen.

Bronnen[bewerken]