Naar inhoud springen

België in de top van gevaarlijkste landen voor voetgangers

Uit Wikinieuws
Kruispunt in Luik

19 januari 2019 

In 2017 raakten in het verkeer in België 4034 voetgangers gewond en verloren 95 hun leven. Per miljoen inwoners gaat het gemiddeld om 8 dodelijke slachtoffers. De trend van het aantal verkeersslachtoffers in de afgelopen jaren is niettemin dalend. Dit geldt ook voor voetgangersslachtoffers in Vlaanderen, waarvan het percentage in de afgelopen vijf jaar met 25% is gedaald.

In verhouding met andere landen is het aantal voetgangersslachtoffers in België hoog. Ten opzichte van Nederland en Scandinavische landen is het zelfs het dubbele. Opvallend is dat het voor voetgangers steeds gevaarlijker wordt in het verkeer naarmate men zuidwaarts gaat. In Italië en Portugal vielen zelfs tien en twaalf dodelijke voetgangersslachtoffers per miljoen inwoners. België staat in West-Europa op een gedeelde, niet-begerenswaardige derde plaats.

Deze cijfers zijn gepubliceerd door Touring. Volgens de pechhulpverleningsdienst schort het in België vooral aan de aanwezigheid van voetpaden en zijn er te veel slecht zichtbare oversteekplaatsen. Een voorbeeld van hoe het mis kan gaan, is de groep scouts die enkele maanden geleden op de openbare weg werd aangereden. Touring bepleit om oversteekplaatsen beter zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door ze te verlichten, en automobilisten te verplichten vijf meter voor een zebrapad te stoppen. Daarnaast zorgt het gebruik van smartphones in het verkeer, door zowel bestuurders als voetgangers, voor gevaarlijke situaties.

Voetgangersslachtoffers per 1 miljoen inwoners
# Land Dodelijke slachtoffers
1. Portugal 12
2. Italië 10
3. België 8
Spanje
Oostenrijk
3. Frankrijk 7
Verenigd Koninkrijk
8. Duitsland 6
Ierland
10. Finland 5
11. Nederland 4
Denemarken
Zweden

Bronnen[bewerken]