Naar inhoud springen

België en Nederland kopen elk zes mijnenjagers in Frankrijk

Uit Wikinieuws

16 maart 2019 

De Belgische en Nederlandse marine hebben in een Europese aanbesteding gekozen voor een Frans consortium om voor elk land zes mijnenjagers te bouwen. Het consortium bestaat uit Naval Group en ECA-Robotics en zal ook het onderhoud voor de schepen verzorgen. De kabinetten uit beide landen maakten het nieuws vrijdag bekend. De mijnenjagers zullen in de periode van 2023 tot 2030 worden afgeleverd. Het eerste schip wordt in 2023 aan België geleverd en het tweede in 2025 aan Nederland. Er wordt gesproken van "een nieuwe mijlpaal in de 70-jarige maritieme samenwerking tussen de buurlanden."

In België is verheugd gereageerd op de social return die de Franse bouwer heeft beloofd. Bij de aankoop van 1,1 miljard euro krijgt Zeebrugge een investering terug van 1,6 miljard euro. In deze havenstad zal namelijk ook het onderhoud van de schepen worden uitgevoerd. Er zullen twee onderzoekscentra en een fabriek worden gebouwd die gedurende twintig jaar werk zullen bieden aan gemiddeld 350 mensen.

In Nederland viel de uitslag slecht bij de brancheorganisatie NMT (Netherlands Maritime Technology). Vanuit Nederland deed ook een consortium van Damen mee. De NMT vindt dat het kabinet de industrie "ernstig in de kou laat staan." Het is niet alleen de bouw die nu buiten Nederland plaatsvindt, maar ook het onderhoud gedurende de levensduur.

Bronnen[bewerken]