Naar inhoud springen

België doorvoerland van kunst uit IS-gebieden

Uit Wikinieuws
De tempel van Palmira die geplunderd en verwoest werd door IS

27 mei 2018 

Gilles de Kerchove, de antiterreurchef van de EU, wil dat de federale politie van België de cel voor kunst en antiek nieuw leven inblaast. Aanleiding hiervoor vormen de verkopen van archeologische stukken door Islamitische Staat. Deze zijn niet alleen illegaal maar vormen ook een inkomstenbron voor de oorlogskas van de terreurgroep.

Op de BRAFA (Brusselse Art Fair) werden in 2017 illegale mozaïeken aangeboden die uit Libisch IS-gebied afkomstig waren. De handelaar werd dat jaar in Barcelona opgepakt en terreurfinanciering ten laste gelegd. België droeg eerder ook al een stele uit Mari (Syrië) over aan Zwitserland waar een onderzoek naar twee malafide Libanese broers loopt.

België heeft een kleine markt voor kunstvoorwerpen, vergeleken met Londen en Parijs, maar speelt wel een belangrijke rol in de doorvoer van kunst. Eric Gubel, hoofdconservator in het Jubelpark, schat in dat hij in de afgelopen jaren al rond twintig keer is geraadpleegd om de stukken van verdachte oorsprong te analyseren.

Bronnen[bewerken]