Belgen wonen ruim, maar in de laatste decennia wel een stuk beperkter

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 augustus 2017 

Belgen wonen ruim, maar in de laatste decennia wel een stuk beperkter

Belgen wonen ruim. Een woning heeft ongeveer 30% meer oppervlakte in vergelijking met een huis in de buurlanden. Sinds 2000 is het woonoppervlak echter wel met 20% gedaald. De doorgaande prijsstijgingen van de bouwgrond en de aangescherpte normen voor energieverbruik worden als oorzaak aangewezen.

De cijfers zijn afkomstig van de Federale Overheidsdienst Economie. In vergelijking tot 2000 liep het oppervlak van een woning gemiddeld met 27 m² terug en voor een flat was dat 17 m². De daling sinds 1990 is nog sterker.

Daartegenover staat dat de leefgewoonten veranderen. De laptop en andere mobiele apparaten zijn niet gebonden aan een ruimte en worden binnen en buiten overal naartoe meegenomen. De indeling van het huis kan tegenwoordig anders en ruimtes in het huis verliezen hun traditionele functie of worden gecombineerd met meer gebruiksmogelijkheden binnen een ruimte.

Een andere trend is het delen van woningen, zoals collectief en kangoeroewonen. Villa's worden opgedeeld in twee woningen met eigen sanitair, terwijl de sociale ruimtes wel gezamenlijk worden gebruikt.

Daling van de oppervlakte in de afgelopen 27 jaar
Jaar woonoppervlakte
woning flat
1990 222 m² 123 m²
2000 160 m² 83 m²
2017 133 m² 66 m²

Bronnen[bewerken]