Naar inhoud springen

Belgen, Nederlanders en Duitsers protesteren tegen Tihange

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

25 juni 2017 

Een menselijke ketting tegen kernenergie

Belgen, Nederlanders en Duitsers protesteren tegen Tihange

In België, Nederland en Duitsland protesteren vanmiddag 50.000 mensen tegen de 40 jaar oude kerncentrale in Tihange. Om drie uur sloten ze de handen ineen en vormden een menselijke keten van 90 kilometer lang. De organisatie kon niet met zekerheid vaststellen of de gehele keten gesloten was. De keten verloopt van de kerncentrale via Maastricht naar Aken en draagt de naam Kettingreactie Tihange.

De bewoners rondom de kerncentrale maken zich al jaren zorgen. Er zijn al diverse storingen geweest en er zijn duizenden haarscheurtjes aangetroffen in de wand in de tweede reactor. Er staan drie reactoren in de centrale. Een ramp zou de regio decennialang onbewoonbaar maken. De betogers eisen directe sluiting.

Volgens de Belgische autoriteiten zou de kerncentrale veilig zijn. De centrale levert rond 25% van de stroom in België en levert 1 miljoen euro winst per jaar op. Sluiting zou tot gevolg hebben dat de stroomvoorziening in België onbetrouwbaar wordt. Premier Elio Di Rupo verlengde de vergunning enkele jaren geleden nog met tien jaar.

Bronnen[bewerken]