Naar inhoud springen

Belastingparadijzen onthuld in Paradise Papers

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

6 november 2017 

Belastingparadijzen onthuld in Paradise Papers

Een samenwerkingsverband van mediahuizen wereldwijd heeft enkele belastingparadijzen kunnen onthullen waar bedrijven, politici en beroemdheden hun kapitaal naartoe verhuizen om te ontsnappen aan belastingen in eigen land, dat blijkt uit 13,4 miljoen gelekte documenten. Het onderzoek komt in navolging van de Panama Papers in 2015.

In het dossier komen enkele opmerkelijke namen naar voor zoals de Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross die via een constructie op de Kaaimaneilanden een belang heeft in een Russische scheepvaartonderneming. De link met president Vladimir Poetin is snel gelegd als blijkt dat schoonzoon van de Russische leider mede-eigenaar is van het scheepvaartbedrijf. De onderzoekers stellen dat Ross op die manier kan bepalen in hoeverre sancties tegen Rusland worden opgelegd, zodanig zijn financiële inkomsten er niet onder te lijden vallen.

Artiesten als Bono, Queen, Madonna maar ook queen Elizabeth verhuisden een deel van hun kapitaal naar belastingparadijzen. De Engelse queen doet dat via een fonds waar onder meer 'BrightHouse' in is opgenomen, een bedrijf dat door de rechter veroordeeld werd omdat het op agressieve wijze huishoudtoestellen en meubelen zou verkopen aan mensen met onder meer mentale problemen. Bij aankopen op aflossing/krediet (BrightHouse 'leaset' zijn producten) werden bedragen gevorderd tot wel 99,9% van de eigenlijke waarde. Dat de queen onrechtstreeks in dat bedrijf investeerde wist ze naar eigen zeggen niet.

De gevallen van belastingontvluchting per land en meer worden de komende dagen geleidelijk aan onthuld door de Paradise Papers.

Bronnen[bewerken]