Bekegem: inval dierenrechtenactivisten op foie gras-boerderij

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

11 november 2019 

Ca. 40 activisten van de internationale dierenrechtenorganisatie Animal Resistance zijn zaterdagmorgen omstreeks 11:30 een van de stallen van de foie gras-eendenboerderij in Bekegem binnengedrongen. Ze eisten dat de boerderij, de laatste in België die nog foie gras mag produceren, zo snel mogelijk haar deuren sluit (volgens de huidige planning heeft de boerderij hiervoor nog de tijd tot 2023). De actie duurde tot laat in de middag en werd live gestreamd op de Facebookpagina van de organisatie. De politie was snel ter plaatse, maar de activisten negeerden meermaals het bevel om het terrein te verlaten. Sommigen van hen ketenden of lijmden zichzelf vast.

De eenden in de stal hebben door de actie zoveel stress opgelopen, dat 183 van de ca. 500 van hen inmiddels al zijn gestorven. Morgen zullen ook de overige dieren worden geslacht, omdat hun overlevingskans door de stress te gering is.

De activisten beweren dat hun geen andere keus dan de inval werd gelaten, omdat minister Ben Weyts te weinig voor het dierenwelzijn zou doen. Filip Callemeyn, de zaakvoerder van de boerderij, is zeer ontstemd over hun actie en noemt het egoïstisch. Volgens hem is het de activisten in werkelijkheid helemaal niet te doen om dierenwelzijn, maar om het zoveel mogelijk in de publieke schijnwerpers plaatsen van hun eigen organisatie. Met hun actie hebben ze juist extra dierenleed veroorzaakt, aldus Callemeyn. Hij wil een klacht en schadeclaim indienen.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?