Naar inhoud springen

BBC wil scholieren leren nepnieuws te herkennen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

9 december 2017 

BBC wil scholieren leren nepnieuws te herkennen

De BBC wil kinderen op rond de duizend scholen les gaan geven in het herkennen van nepnieuws. De start wordt gemaakt in maart. De lessen zijn bestemd voor kinderen van 9 tot 12 jaar.

BBC-directeur James Harding (en) wil leerlingen de signalen waarop gelet moet worden al op jonge leeftijd bijbrengen. Hij verwacht dat de kinderen de vaardigheden ook voor andere keuzes in het leven kunnen gebruiken. Recente opruiende video's van Trump die snel werden ontzenuwd zouden het belang van de lessen onderstrepen.

De aanpak is een vervolg op een onderzoek dat de BBC met de universiteit van Salford uitvoerde. Hieruit blijkt dat kinderen in de leeftijd van 9 tot 14 wel weten dat nepnieuws bestaat, maar echte en nepberichten niet van elkaar kunnen onderscheiden. Dit niveau daalt naarmate het schoolniveau lager is. Kinderen denken in tegenstelling juist dat ze dit wel kunnen.

Quote begin
Kinderen hebben tegenwoordig alle technische kennis tot hun beschikking, maar er is geen tastbaar bewijs dat hun emotionele ontwikkeling vandaag de dag verder is dan hun grootouders op die leeftijd. Dat gat maakt jonge mensen kwetsbaar.

— BBC-topman Tony Hall
Quote einde

In Nederland wordt het Mediawijsprogramma op scholen aangeboden. Onderzoeksresultaten zijn echter reden voor het zetten van vraagtekens bij de werking ervan. Volgens Mariska Kleemans (Radboud, 2016) blijkt dat kinderen die dit programma structureel volgden, geen groter begrip van het nieuws hadden dan andere kinderen. Uit een ander onderzoek bleek nog dat kinderen hun digitale vaardigheden vooral thuis ontwikkelen en niet op school.

Bronnen

[bewerken]