Naar inhoud springen

Aydin C. krijgt ruim 10 jaar celstraf

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

16 maart 2017 

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel:

Aydin C. (‘webcamafperser’) krijgt ruim 10 jaar celstraf

De 38-jarige Aydin C. uit Tilburg, ook wel bekend als de ‘webcamafperser’, is veroordeeld tot tien jaar en 243 dagen cel wegens oplichting, afpersing en chantage via internet en het op grote schaal bezitten en zelf maken van kinderporno.

C. deed zich in chatrooms eerst voor als een puber en bewoog tientallen meisjes en jonge vrouwen ertoe om voor de webcam seksuele handelingen te verrichten. Wanneer ze vervolgens niet meegingen in zijn eisen om bijv. nog meer seksuele handelingen te verrichten, dreigde hij al het beeldmateriaal aan hun familie te laten zien of het online te zetten waar het voor iedereen te zien zou zijn. Een paar keer heeft hij dit dreigement ook inderdaad uitgevoerd. De zaak werd internationaal met name bekend door de zelfdoding van de 15-jarige Canadese Amanda Todd in 2012. Zij was als gevolg van C.'s praktijken dermate tot wanhoop gedreven dat ze besloot een einde aan haar leven te maken. Voor deze zaak zal C. wellicht in Canada nog apart berecht worden.

Aydin C. krijgt alleen gevangenisstraf en geen tbs, omdat hij heeft geweigerd mee te werken aan elk psychiatrisch onderzoek. Daardoor valt niet vast te stellen of er bij hem sprake is van een psychische stoornis. De straf die hij krijgt is de zwaarst mogelijke voor dit soort gevallen, maar officieren van justitie zijn van mening dat de straf eigenlijk niet zwaar genoeg is.

De moeder van Amanda Todd is "opgelucht en tevreden" over de straf voor Aydin C.

Bronnen[bewerken]