Autovrachtschip vliegt in brand voor kust Ameland

Uit Wikinieuws

27 juli 2023 

Op de Noordzee, niet heel ver van de kust van Ameland, is dinsdagavond laat de Fremantle Highway in brand gevlogen, met verstrekkende gevolgen. Het gaat om een vrachtschip (roll-on-roll-offschip/car carrier) dat ca. 3000 auto's vervoerde, waaronder 25[1] elektrische auto's. Het schip is eigendom van het Japanse bedrijf Shoei Kisen Kaisha en wordt geleased door K Line. Het voer onder de Panamese vlag.

De brand op het autovrachtschip moet tegen middernacht van 25 op 26 juli zijn uitgebroken, vermoedelijk doordat een van de elektrische auto's aan boord in brand vloog. De bemanning slaagde er vervolgens niet in het vuur zelf onder controle te krijgen. Omstreeks 23:45 kwam een eerste melding bij de kustwacht binnen, waarna onder meer de Maritime Incident Respons Group (MIRG) werd gealarmeerd. Het schip voer op dat moment ca. 27 kilometer ten noorden van Ameland via de zuidelijke vaarroute. Dit is een bekende en drukbevaren transportroute via Noordzee (min of meer vergelijkbaar met een snelweg op het vasteland). Deze vaarroute is al vaker onderwerp van discussie geweest vanwege het mogelijke risico voor het milieu. De Waddenzee is beschermd natuurgebied.

Aan boord waren 23 bemanningsleden, allemaal met de Indiase nationaliteit. Zeven van hen sprongen eerst van boord toen de brand snel om zich heen greep, waarna ze met verwondingen werden opgepikt door reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en Rederij Noordgat. Eén bemanningslid overleed korte tijd later, dit werd omstreeks 7:00 vanochtend bekend. De overige bemanningsleden zijn met helikopters van de kustwacht van het vrachtschip afgehaald. De geredde slachtoffers zijn met ademhalingsproblemen afgezet in Lauwersoog en op Groningen Airport Eelde waar ambulancepersoneel aanwezig was, en vanuit daar verder overgebracht naar ziekenhuizen. Niemand van hen zou in levensgevaar zijn.

De brand is tot nu toe zeer lastig te blussen doordat de accu's van deze elektrische auto's uit zichzelf maar blijven doorbranden. Inmiddels heeft de Nederlandse Kustwacht laten weten dat het mogelijk nog dagen tot weken kan duren voordat de brand is gedoofd. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende scenario's. Het ongunstigste daarvan is dat het schip in de tussentijd zinkt, wat een grote milieuramp zou betekenen. Het schip wegslepen is ook geen optie zolang het nog brandt.

Inmiddels geldt er een tijdelijk vliegverbod voor het gebied waar het brandende schip zich bevindt, zodat hulpinstanties ongehinderd hun werk kunnen doen. Het verbod geldt niet voor politiehelikopters.

Bronnen[bewerken]