Automobilist rijdt in op tegenbetogers van neonazi-optocht

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

12 augustus 2017 

Videobeelden van het moment waarop de auto inreed op de groep tegenbetogers. Eén persoon kwam om het leven.

Automobilist rijdt in op tegenbetogers van neonazi-optocht

In Charlottesville, een klein stadje in de Verenigde Staten van Amerika, is een automobilist ingereden op een groep tegenbetogers van een neonazi-optocht.

De 20-jarige man achter het stuur reed in volle snelheid in op de tegenbetogers. Een vrouw van 32 jaar overleed, negentien anderen raakten gewond. De dader met extreemrechtse motieven kon worden opgepakt.

Een ander incident, dit keer een ongeluk met betrekking tot patrouille vanuit de lucht, vond enkele kilometers verderop plaats. Een helikopter van de politie stortte neer. Twee inzittende agenten kwamen om.

Extreemrechtse, neonazistische aanhangers van de Ku Klux Klan en de Alt-rightbeweging kwamen de afgelopen dagen met wapens om de schouder, pepperspray, stokken en stenen afgezakt naar het anders rustige stadje. Ze protesteerden tegen de beslissing van de gemeente om het standbeeld Robert E. Lee, een oud-generaal die tegen de afschaffing van de slavernij was, van de straat te verwijderen. Tegelijk vond een tegenbetoging plaats.

President Donald Trump veroordeelde het geweld maar haalde ook uit naar de linkse tegenbetogers. Daarvoor kreeg hij veel kritiek. Extreemrechts interpreteert de uitspraak van Trump dusdanig als steunbetuiging.

In navolging van hetgeen zich in Charlottesville afspeelde, besliste onder meer de stad Baltimore alle standbeelden afstammend uit het tijdperk van de Geconfedereerde Staten van Amerika te verwijderen.


Bronnen[bewerken]