Naar inhoud springen

Autobom ontploft in Londonderry, vier arrestaties verricht

Uit Wikinieuws

20 januari 2019 

In het centrum van Londonderry, een stad in Noord-Ierland, is zaterdagavond omstreeks 20:09 een autobom ontploft. Dit gebeurde vlak bij de rechtbank van de stad. De politie was een kwartier van tevoren gewaarschuwd, zodat iedereen in de buurt op tijd kon worden geëvacueerd. Waarschijnlijk hierdoor zijn er geen slachtoffers gevallen. Inmiddels heeft de politie vier mannen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid, twee mannen van in de twintig en twee andere mannen van 42 en 34.

Volgens de politie zit de Real Irish Republican Army (de "echte IRA"), een als terroristisch geldende paramilitaire organisatie, achter de aanslag. De RIRA streeft naar een verenigd Ierland en heeft mogelijk de huidige onduidelijkheid omtrent de brexit − waarbij de grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland wellicht de grootste splijtzwam is − aangegrepen om toe te slaan.

Al langer bestaat vrees dat de vrede in Noord-Ierland − die met het Goedevrijdagakkoord van 1998 tot stand kwam − in het geding komt als de Noord-Iers-Ierse grens als gevolg van de brexit een harde buitengrens van de EU (aangezien Ierland wel EU-lid blijft, maar Noord-Ierland dat bij het VK hoort niet) zou worden.

Bronnen[bewerken]