Naar inhoud springen

Australië verontschuldigt zich bij Aboriginals

Uit Wikinieuws

12 februari 2008 

Op 13 februari zal Australië zich verontschuldigen bij de Aboriginals, de oorpronkelijke bewoners van het land, voor "het grote verdriet" en "de vernedering en achterstelling" die hun in het verleden zijn aangedaan. Een motie van die strekking werd door de sociaaldemocratische premier Kevin Rudd bij het parlement ingediend.

"Voor de pijn, het leed en de krenking van deze Gestolen Generaties, hun nakomelingen en de families die achterbleven zeggen wij sorry", luidt de tekst van de motie. "Tegen de moeders en de vaders, de broers en de zusters, voor het kapot maken van gezinnen en gemeenschappen, zeggen we sorry. En voor de vernedering en achterstelling die hierdoor een trots volk en een trotse cultuur werden aangedaan, zeggen we sorry."

Update 13 februari 2008 
en 15 februari 2008 

De motie had de steun van de belangrijkste oppositiepartijen en werd daarom aangenomen. Op 13 februari sprak premier Rudd de verontschuldigingen uit. De Aboriginals stelden het zeer op prijs dat deze werden geuit maar hadden anderzijds ook negatieve gevoelens. Diverse Aboriginals beraden zich op stappen om schadeclaims in te dienen voor wat hen in het verleden is aangedaan, zoals het weghalen van kinderen uit Aboriginalgezinnen en ze vervolgens onderbrengen bij blanke gezinnen.

Bronnen

[bewerken]