Naar inhoud springen

Australië: Morrison kondigt noodtoestand af na overstromingen

Uit Wikinieuws

9 maart 2022 

Overstroomde huizen in Corinda (en), (Brisbane)

De Australische premier Scott Morrison heeft woensdag de nationale noodtoestand afgekondigd vanwege de hevige overstromingen in het oosten van het land van de afgelopen twee weken. De staten Queensland en New South Wales zijn door deze natuurramp getroffen. Als gevolg van de overstromingen zijn er zeker 21 doden gevallen. De regen is inmiddels afgenomen, maar er blijven waarschuwingen van kracht. Door het uitroepen van de noodtoestand kunnen de federale autoriteiten in Australië sneller te hulp schieten.

Morrison heeft in het rampgebied een van de zwaarst getroffen plaatsen, Lismore, bezocht en sprak van een gebeurtenis die zich "eens in de 500 jaar" voordoet. De afgelopen week is er al zo'n 250 miljoen euro gegaan naar slachtoffers van de overstroming gegaan. De premier heeft nog meer financiële ondersteuning beloofd.

De Australische autoriteiten liggen zwaar onder vuur vanwege de trage manier waarop er op de overstromingen is gereageerd. Onder meer de bewoners van Northern Rivers (en) zijn hierover niet te spreken. Tijdens Morrisons bezoek aan Lismore waren er demonstraties, ook van klimaatactivisten.

Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: