Audit toont financiële misbruiken aan bij Vlaamse openbare omroep
15 oktober 2020
Uit een rapport van Audit Vlaanderen dat op 9 oktober werd bekendgemaakt, blijken bij de VRT ernstige financiële malversaties te zijn voorgekomen. Budgetten zouden misbruikt zijn voor zelfverrijking of het bevoordelen van bevriende partijen.
Het rapport noemt zeer duidelijke inbreuken op de wetgeving voor overheidsopdrachten, en een gebrek aan transparantie in de contracten met productiehuizen en schermgezichten. Meermaals ontbraken offertes of bewijsstukken, en was er geen duidelijkheid over wie na afloop van een productie de eigenaar werd van decorstukken of meubilair. Soms werd gebruikgemaakt van kunstmatige constructies om een schermgezicht meer te kunnen betalen via “consultancyvergoedingen”. Tenslotte is nog sprake van enkele specifieke inbreuken op de integriteit van medewerkers, zoals belangenvermenging met persoonlijke zaken, het doorsturen van vertrouwelijke informatie of het aanwerven van vrienden of familieleden.
Audit Vlaanderen, dat ook al in 2017 en 2019 gewezen had op ‘significante’ onregelmatigheden, spreekt van een ‘breder probleem in de organisatiecultuur’ van de omroep. De VRT is een van de grootste Vlaamse overheidsbedrijven, met een jaarlijkse overheidsdotatie van ruim 270 miljoen euro.
Vlaamse parlementsleden konden het geanonimiseerde rapport inkijken. De nieuwe CEO, Frederik Delaplace, kondigde aan schoon schip te willen maken met de misbruiken.
Bronnen
[bewerken]- vrtnws.be, "Kritisch rapport van Audit Vlaanderen legt reeks pijnpunten bloot bij VRT", 9 oktober 2020
- De Tijd (België), "VRT-audit toont bewust misbruik overheidsgeld", 13 oktober 2020
- Knack (tijdschrift), "VRT krijgt jaarlijkse audit volgens mediaminister Benjamin Dalle (CD&V)", 14 oktober 2020