Naar inhoud springen

Asielaanvragen in Nederland stijgen jaar na jaar

Uit Wikinieuws

21 april 2009 

Nederland bevat 13.400 asielverzoeken, dat is een verdubbeling vergeleken met vorige jaren. In 2007 waren er 7400 asielverzoeken en dit was het laagste aantal dat sinds 1988 werd geregistreerd. De toename in Nederland is groter dan in de gehele Europese Unie, waar het aantal asielverzoeken met 6 procent is gestegen. De justitie heeft het aantal asielaanvragen overschat, de aanvragen zijn veel lager uitgevallen dan ze dachten. De cijfers die het Departement naar de tweede kamer stuurden hielden er rekening mee dat de 16.000 asielzoekers aan zouden kloppen. Dit jaar schatten ze opnieuw, en lag de schatting weer rond de 16.000, melde de woordvoerster van het departement. Het uiteindelijke aantal zal mede afhangen van de gevolgen van het besluit om de speciale Nederlandse bescherming uit Irak en Somalië af te schaffen.

Niet alleen Nederland had last van de sterke toename van het aantal asielverzoeken, ook Italië. Italië had een stijging van 17.100 verzoeken vergeleken in de voorgaande jaren.

Er was veel onenigheid vanwege dit nieuws, ongeveer vijftig mensen uit het asielzoekerscentrum in Middelburg gingen met elkaar het duel aan. Er zijn vier gewonden gevallen, die allemaal naar het ziekenhuis zijn getransporteerd, ook enkele agenten raakten bij het gevecht gewond.

Bronnen

[bewerken]

http://www.nu.nl/algemeen/1951329/aantal-asielverzoeken-bijna-verdubbeld.html