Naar inhoud springen

Arubaans minister Croes aangehouden vanwege verdenking steekpenningen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

21 augustus 2017 

Arubaans minister Croes aangehouden vanwege verdenking steekpenningen

Vanochtend is minister Paul Croes in zijn woning aangehouden vanwege verdenking van ambtelijke omkoping. Hij is minister voor Arbeidszaken, Sociale Zaken en Jeugd voor Aruba. Daarnaast werd ook een medewerker aanhouden, wiens naam niet bekend is gemaakt. De huishoudster werd aanvankelijk ook aangehouden, maar zij blijkt een legaal dienstverband te hebben. Eerstgenoemden zijn beide in beperking gesteld en mogen dus op hun advocaat na geen contact met de buitenwereld hebben.

Er werden huiszoekingen gedaan in het huis van de minister en in twee zakelijke panden. Computers, usb-sticks, telefoons en zijn administratie zijn in beslag genomen. Deelnemers hierin zijn de politie, de recherche van Aruba en het Recherche Samenwerkingsteam.

De verdenking tegen Croes is dat hij op zijn verzoek steekpenningen heeft ontvangen en daarvoor in ruil een ontheffing heeft ondertekend van een arbeidsmarkttoets. Die toets dient om een buitenlandse werknemer aan te kunnen stellen. Tijdens het onderzoek rezen ook vragen over zijn betrokkenheid bij andere frauduleuze praktijken, zoals illegale tewerkstelling, ambtsmisbruik en het witwassen van geld. Dit liet procureur-generaal Alexander van Dam aan de pers weten.

Update 23 augustus 2017 

Premier Mike Eman liet weten dat Croes aan kan blijven als minister. Dat zal hij weliswaar portefeuilleloos zijn, nu hij in de gevangenis zit. Croes staat niet op de lijst van de verkiezingen over een maand. De consequentie is echter wel dat zijn salaris doorbetaald wordt gedurende het onderzoek. Eman benadrukte dat er nu sprake is van een verdenking en er verschil gemaakt moet worden met een eventuele veroordeling.

Bronnen[bewerken]