Naar inhoud springen

Aruba krijgt na 16 jaar een coalitie: Eman stapt op

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

24 september 2017 

Premier Eman stapt op

Aruba krijgt na 16 jaar een coalitie: Eman stapt op

Op een paar stembureaus (urnas) na, zijn op Aruba de stemmen van de verkiezingen van vrijdag 22 september geteld. Sinds 16 jaar zal het Caribische eiland weer bestuurd worden door een coalitie. Premier Mike Eman, leider van de AVP sinds 2001, heeft zijn vertrek inmiddels aangekondigd.

Al tientallen jaren gaan de verkiezingen op Aruba tussen de AVP en de MEP. Dit jaar kwam er er echter een afscheiding van de Arubaanse Volkspartij, namelijk de POR (Pueblo Orguyoso y Respeta). Aan de leiding staat Otmar Oduber die tot eind vorig jaar minister voor Toerisme was. Afgaand op de voorlopige verkiezingsuitslag, komt de POR nu met twee zetels binnen, al is het verlies van de AVP groter.

Voorlopige verkiezingsuitslag
Partij zetels +/-
AVP (Arubaanse Volkspartij) 9 -4
MEP (Movimiento Electoral di Pueblo) 9 +2
POR (Pueblo Orguyoso y Respeta) 2 +2
RED Democratico 1 +1
Totaal 21

De AVP kreeg in absolute aantallen wel de meeste stemmen achter zich, namelijk 23385 terwijl de MEP daar ruim duizend achter blijft. De kans is daarom groot dat deze partij aan de leiding van een nieuwe coalitie staat. Dat kan alleen met POR of in een grote coalitie met MEP. Of die laatste coalitie tot stand kan komen, is nog maar de vraag. De sfeer tussen beide partijen was in de afgelopen jaren bijzonder grimmig.

Een coalitie tussen MEP en POR is echter ook niet uitgesloten. De AVP is aangeslagen, na het verlies van tienduizend kiezers en de absolute meerderheid. Wanneer de MEP de regering gaat leiden, ligt de weg vrij voor de eerste vrouwelijke premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: