Naar inhoud springen

Armeense kinderen Howick en Lili mogen alsnog blijven

Uit Wikinieuws

8 september 2018 

Jerevan, Armenië

De twee Armeense kinderen Howick en Lili, die in eerste instantie vandaag definitief Nederland hadden moeten verlaten, mogen alsnog blijven, hoewel gisteravond laat nog werd besloten dat hun uitzetting niet zou worden uitgesteld. Minister van Justitie en Veiligheid Harbers heeft gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid om van de normale regels af te wijken, hoewel hij gisteren zelf nog zei dat de uitzetting door zou gaan. Er is volgens het ministerie echter sprake van "actuele ontwikkelingen" omtrent de veiligheid van de kinderen, die zich pas de laatste paar uur zou hebben voorgedaan. Wat dit precies betekent, is niet nader toegelicht.

Howick en Lili liepen vannacht weg uit het huis van hun grootouders in Wijchen, waar ze waren ondergebracht. (hoofdartikel). Kort nadat bekend was geworden dat ze mogen blijven, zijn ze in Wijchen gevonden. Volgens de politie zijn ze in goede gezondheid.

Het besluit van Harbers wordt door een groot deel van de Tweede Kamer gesteund, zowel door veel oppositiepartijen als door de regering. Het besluit blijkt uiteindelijk genomen te zijn om een klopjacht op de kinderen te voorkomen en hun veiligheid te waarborgen. Dat de psychische toestand van de moeder is verslechterd, heeft blijkbaar geen rol meer gespeeld. Een onafhankelijk psychiater die haar onderzocht gaf daarover aan dat zij niet in staat is de kinderen in Armenië op te vangen en moet worden opgenomen in een kliniek.

Bronnen[bewerken]