Naar inhoud springen

Arkansas voltrekt vier doodvonnissen in acht dagen tijd

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

28 april 2017 

Amerikaanse staat Arkansas voltrekt vier doodvonnissen in slechts acht dagen tijd

In de Amerikaanse staat Arkansas is vandaag voor de vierde keer in slechts acht dagen tijd de doodstraf voltrokken. De 38-jarige Kenneth Williams, die al eerder tot levenslang was veroordeeld en in 1999 ontsnapte uit de gevangenis waarbij hij een plaatsvervangend gevangenisdirecteur vermoordde, kreeg een dodelijke injectie. Eerder deze week gebeurde al hetzelfde met twee gevangenen die ter dood waren veroordeeld wegens moord en verkrachting. Als eerste in de reeks executies werd op 21 april om 23:56 een 51-jarige man, die in 1993 ter dood was veroordeeld, gedood door middel van een gifinjectie. Dit was vier minuten voordat zijn doodvonnis zou zijn verlopen.

De reden dat de doodvonnissen zo snel achter elkaar worden voltrokken is dat de houdbaarheidsdatum van een van de gebruikte injectiemiddelen (midazolam) op 30 april afloopt. Het middel mag na deze datum niet meer gebruikt worden. McKesson, de fabrikant van een van de andere middelen (vecuroniumbromide), had een rechtszaak aangespannen omdat ze niet wilden dat hun middel werd gebruikt voor het voltrekken van de doodstraf. In eerste instantie kreeg de fabrikant gelijk, maar in hoger beroep besliste een rechter dat de executies toch mochten doorgaan.

Williams kan te veel pijn hebben ondervonden, omdat zijn executie uiterst moeizaam verliep. De rechter heeft daarom autopsie gelast om zijn dood nader te onderzoeken.

Bronnen[bewerken]