Naar inhoud springen

Antwerpen: avondklok tegen corona

Uit Wikinieuws

30 juli 2020 

Het aantal Covid-19-besmettingen in België, grafiek bijgewerkt tot 13 dec

Na een onverwacht snelle stijging van het aantal besmettingen in het Antwerpse trof de Provinciale Crisiscel bijkomende coronamaatregelen, boven op de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van 27 juli. Er komt in de hele provincie Antwerpen een avondklok tussen 23u30 en 6 uur. De horeca moet een halfuur eerder sluiten, zodat de klanten tijdig naar huis kunnen. De avondklok is woensdagavond om 23:00 ingegaan.

De opvallende maatregel, die de wereldpers haalde, werd op 28 juli bekendgemaakt op de persoonlijke website van gouverneur Cathy Berx, en zou volgens haar die dag nog ingaan. Maar het juridisch waterdicht formuleren van een provinciale verordening zorgde voor een dag vertraging, waardoor officiële publicatie pas op 29 juli kon gebeuren.

Nederland stelde zijn officieel reisadvies voor de provincie Antwerpen negatief bij, van geel (“Let op, veiligheidsrisico’s”) naar oranje (“Alleen noodzakelijke reizen”): bezoek wordt afgeraden, doortocht zonder halt te houden kan eventueel nog. Vakantieverkeer in de provincie blijft toegestaan, op voorwaarde dat er niet wordt gestopt om te rusten of te tanken. Dit heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

In België stijgt het aantal coronabesmettingen de laatste weken weer sneller. Met name de provincie Antwerpen blijkt een brandhaard; vorige week werden er 1.028 mensen positief getest op het virus.

Bronnen[bewerken]