Naar inhoud springen

Annegret Kramp-Karrenbauer volgt Merkel op als partijvoorzitter CDU

Uit Wikinieuws
AKK

7 december 2018 

1001 gedelegeerden van de Christlich Demokratische Union (CDU) hebben vandaag in Hamburg Annegret Kramp-Karrenbauer gekozen tot opvolger van Angela Merkel als nieuwe partijvoorzitter. Ze is 63 en wordt ook wel AKK genoemd. In de tweede stemronde bleef ze enkele procentpunten voor op Friedrich Merz met een verschil van slechts 35 stemmen (517 tegen 482 uit uiteindelijk 999 stemmen).

De leden hadden iets te kiezen omdat AKK en Merz twee uiteenlopende koersen voorstonden. AKK wil de koers van Merkel voortzetten, vooral als bruggenbouwer, maar ze is wel conservatiever. Ze is onder meer een voorstander van een hardere aanpak van asielzoekers en tegen gelijkstelling van een huwelijk voor homo's. Merz stond een drastische koerswisseling voor en wilde het koersverlies goedmaken door kiezers terug te halen die naar de Alternative für Deutschland zijn vertrokken.

Kramp-Karrenbauer wierp haar jarenlange ervaring in de politiek in de strijd. Ze was tot nu toe secretaris-generaal van de CDU en wil daarmee aantonen dat ze in staat is om een crisis af te wenden. In haar vorige rol als premier van Saarland (inclusief ministerposten ernaast) liet ze zien dat ze in staat is verkiezingen te winnen.

Merkel kreeg vandaag na haar afscheidsrede een staande ovatie van bijna tien minuten. Ze blijft nog wel Bondskanselier en daarmee leider van Duitsland. Na deze termijn zal ze echter ook van die functie afscheid nemen.

Bronnen[bewerken]