Naar inhoud springen

Angela Merkel wordt Duits bondskanselier

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

10 oktober 2005 

Gerhard Schröder

Sociaal-democraat Gerhard Schröder geeft z'n ambitie om kanselier te worden in de toekomstige regering op. Hij geeft de huidige oppositieleider, de christen-democraat Angela Merkel, de kans om de eerste vrouwelijke kanselier te worden in de geschiedenis van Duitsland, bevestigden ambtenaren van beide partijen.

Voorheen drongen zowel Schröder als Merkel aan om het regeringshoofd te worden, wat het kanselierschap de beslissende kwestie maakte om een coalitie te vormen. Nu lijkt het dat Schröder zich terugtrekt uit de politiek, maar hoewel hij niet in de volgende regering zit, komt deze terugtrekking aan een hoge prijs voor de christen-democraten (CDU/CSU).

De sociaal-democraten (SPD) zullen acht ministerfuncties innemen, tegenover zes voor de CDU/CSU. Wie deze functies zal bezetten is nog niet duidelijk. Naast verschillende geruchten in Berlijn, is het tot nu toe alleen nog maar bevestigd dat de huidige Beierse gouverneur Edmund Stoiber minister van Economie en Technologie wordt. Het akkoord, onderhandeld tussen Schröder, Merkel, Stoiber en Franz Müntefering, is al goedgekeurd door de leiderschapscommisies van beide partijen.

Officiële onderhandelingen voor alle details van de toekomstige coalitie zijn gepland om volgende maandag te beginnen, en er wordt verwacht dat ze tenminste tot 12 november duren.

De vroege federale verkiezing op 18 september maakte een efficiënte impasse omdat zowel de CDU/CSU als de SPD ongeveer even veel stemmen hadden, de CDU/CSU had een kleine leiding van 4 zetels in de Bundestag. Geen enkele partij kon een coalitie vormen met hun verkozen parters, de FDP en de Groenen respectievelijk. Dit dwong hen om gesprekken te voeren over een gezamenlijke coalitie.

Bronnen[bewerken]

Dit artikel is een letterlijke vertaling van het artikel Schröder gives up German chancellorship ambitions, makes way for Merkel op de Engelse Wikinews.