André Kuipers terug op aarde

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
André Kuipers in het ISS op 3 februari 2012.

1 juli 2012 
André Kuipers is vandaag om 10.14 uur CEST veilig in Kazachstan geland, nabij de stad Jezqazğan. Hij keert met collega's Don Pettit en Oleg Kononenko terug van het internationaal ruimtestation (ISS), waar hij zes maanden lang verbleef. Hij nam deel aan ISS Expeditie 30 (tweede deel) en ISS Expeditie 31. Het was Kuipers' tweede ruimtereis; in april 2004 deed hij mee aan de Delta-missie.

Zowel voor de heenreis als de ongeveer 3,5 uur durende terugreis gebruikten de astronauten een Russisch ruimtevaartuig met de naam Sojoez TMA-03M. De landing verliep volledig volgens schema, waardoor deze rechtstreeks op de Nederlandse televisie gevolgd kon worden. Door de gewichtloosheid in de ruimte verslappen de spieren van astronauten. Kuipers brengt daarom nu een aantal weken in de Verenigde Staten door om te revalideren.

Drie andere astronauten (Gennady Padalka, Sergei Revin en Joe Acaba) blijven achter in het ISS en gaan daar verder met ISS Expeditie 32. Later deze maand reizen ook Suni Williams, Yury Malenchenko en Aki Hoshide naar het ISS toe.

Bronnen[bewerken]

Externe link[bewerken]