Naar inhoud springen

Amsterdamse politici nemen stelling in over bestuur van de stadsdelen na de verkiezingen

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

2 november 2017 

Amsterdamse politici nemen stelling in over bestuur van de stadsdelen na de verkiezingen

In maart 2018 zullen er verkiezingen zijn en dan worden ook de nieuwe stadsdeelcommissies gekozen. Er is echter onduidelijkheid over wat de rol van deze volksvertegenwoordiging precies wordt. De gemeenteraad zal hier eind november over beslissen.

In de tussenliggende periode, sinds 2014, waren er geen stadsdeelraden meer. Een stadsdeelraad was in feite een gemeenteraad op stadsdeelniveau. In plaats daarvan zijn er stadsdeelcommissies ingesteld met minder bevoegdheid en adviserend van karakter. Daarbij komt het dagelijks bestuur niet per se meer voort uit het stadsdeel. Op dit moment is er nog onzekerheid of dit systeem gecontinueerd wordt.

In Amsterdam-Oost zijn meerdere partijen ongelukkig met deze onzekerheid en de mogelijkheid dat het bestuur met stadsdeelcommissies wordt voortgezet. Zij vrezen dat het opnieuw een periode zal worden met veel onduidelijkheid. Thijs Reuten (PvdA) noemt het "onverantwoord" en Rick Vermin (GroenLinks) zelfs een "wanstaltig gedrocht". Beide partijen vinden dat er een duidelijkere visie nodig is om de lokale politiek te versterken. Judith Lekkerkerker (D66) is minder kritisch maar had wel liever vernieuwing gezien.

Er zijn echter ook positieve geluiden. Volgens sommige politici zouden de afgelopen jaren een periode zijn geweest van minder politiek geharrewar en zouden er oplossingen zijn gekomen waarvoor er een breder draagvlak is. Volgens Sharona Ceha (Méérbelangen) zou er in de afgelopen jaren meer gezocht zijn naar oplossingen. Ook Marcel Mokveld (VVD) kijkt terug op een periode waarin er nuttige dingen zijn gedaan. Daarnaast is ook de SP een groot voorstander van het huidige stelsel.

Bronnen

[bewerken]