Amsterdam gaat ook 'deelscooters' aanpakken

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

13 oktober 2017 

Amsterdam gaat ook 'deelscooters' aanpakken

Het bedrijf Felyx mag niet langer 'deelscooters' aanbieden op trottoirs in Amsterdam. Als het bedrijf zelf de scooters niet verwijdert, dan gaan de stadsdelen vanaf 23 oktober mogelijk handhaven. Felyx kan wel nog een zienswijze indienen tegen dit voornemen. Dit heeft de gemeente laten weten in reactie op vragen van raadslid Henk Boldewijn (PvdA).

Felyx heeft naar eigen zeggen 108 huurscooters in Amsterdam neergezet, zonder daarover afspraken te maken met de gemeente. Het bedrijf heeft wel toestemming gevraagd om tegen betaling vanaf autoparkeerplaatsen scooters te verhuren, maar dit is niet mogelijk. Het is niet bekend of Felyx nog meer scooters op de openbare weg wil neerzetten.

De gemeente stelt dat de Algemene Plaatselijke Verordening niet toestaat om commerciële dienstverlening aan te bieden aan of op de weg. Verder nemen geparkeerde scooters veel ruimte in en veroorzaken brom- en snorfietsen overlast op fietspaden. De gemeente wil dit aanpakken door snorfietsen naar de rijbaan te verplaatsen, maar daarvoor is groen licht uit Den Haag nodig.

De aanpak van de huurscooters loopt parallel met de eerder bekendgemaakte plannen om 'deelfietsen' aan te pakken. De gemeente wil de markt voor deelfietsen gaan reguleren en daarin worden ook de deelscooters meegenomen. Het is de bedoeling dat het nieuwe beleid in december wordt vrijgegeven voor inspraak en consultatie.

Gerelateerd[bewerken]

Bronnen[bewerken]