Amsterdam: urenlange gijzeling in Hirschgebouw

Uit Wikinieuws

24 februari 2022 

Het Leidseplein met Hirschgebouw (2019)

In de Apple Store op de begane grond van het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam heeft dinsdagavond vijf uur lang een gijzeling plaatsgehad. Uiteindelijk is de gijzelnemer overmeesterd, nadat hij eerst het pand was uitgerend en vervolgens door een wagen van de Dienst Speciale Interventies werd aangereden. De man werd hierna naar het ziekenhuis gebracht en zou op dat moment nog aanspreekbaar zijn geweest. Het OM heeft woensdag gemeld dat hij is overleden.

Er werd voor zover bekend één persoon gegijzeld, een 44-jarige man. Over hem werd in eerste instantie gemeld dat hij de Britse nationaliteit had, later bleek het om een Bulgaar te gaan. De gijzelnemer zou deze man meteen in gijzeling hebben genomen op het moment dat hij de winkel binnenkwam. Nadat de gijzelaar omstreeks 22:30 het pand uitrende ging de gijzelnemer hem achterna, waarna laatstgenoemde werd aangereden door de politie. Enkele andere mensen die op de moment van de gijzeling in de Apple Store waren, sloten zich op in een bezemkast. Op de bovenverdiepingen van het Hirschgebouw kwamen zo'n 65 mensen als gevolg van de gijzeling vast te zitten.

Tijdens een vannacht ingelaste persconferentie die werd gegeven door de driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie is er meer bekend geworden over de gijzelnemer. Het gaat om een 27-jarige Amsterdammer, die al een strafblad had in verband met de Wet wapens en munitie. Tijdens de gijzeling overlegde hij met de politie. Hij eiste 200 euro aan cryptovaluta en dat hij ongehinderd het pand zou kunnen verlaten. Intussen dreigde hij zichzelf op te blazen. Achteraf bleek dat de explosieven die hij om had, niet op scherp stonden. Verder had hij volgens de politie zowel een automatisch wapen als een handvuurwapen. Voor zover bekend handelde hij alleen.

Naar aanleiding van de gebeurde heeft de politie twee woningen doorzocht, waaronder die van de gijzelnemer. Een OM-woordvoerder verklaarde donderdag dat het onderzoek naar de gijzeling doorgaat, ondanks dat de verdachte is overleden.

Bronnen[bewerken]

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar: