Amerikaanse commissie heft netneutraliteit op

Uit Wikinieuws
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.

14 december 2017 

Commissievoorzitter Ajit Pai

Amerikaanse commissie heft netneutraliteit op

Onder luid protest van een demonstratie buiten, heeft de Amerikaanse Federale Communicatiecommissie onder voorzitterschap van Ajit Pai (en) met een stemverhouding van 3-2 besloten het besluit uit 2015 over de netneutraliteit terug te draaien. Hierdoor moet al het verkeer op het internet niet langer als 'gelijk' worden beschouwd en mogen verbindingen tegen betaling sneller worden aangeboden. De verwachting is dat kleinere websites of websites van niet-commerciële partijen daardoor een langere downloadtijd zullen kennen.

Het besluit uit 2015 plaatste het internet onder Titel II van de Telecommunications Act uit 1934 (en) en zag erop toe dat internetverbindingen gereguleerd werden en als nutsvoorzieningen te maken hadden met dezelfde regels. Op dit moment zijn de telefoonverbindingen in de Verenigde Staten nog steeds zo gereguleerd. Kabeltelevisie daarentegen niet, waardoor via de kabel gebundelde diensten kunnen worden aangeboden. Door het besluit van vandaag wordt het rechtsgebied van de Federale Communicatiecommissie overgeheveld naar de Federale Handelscommissie (en).

Voorstanders van afschaffing denken dat deze regels niet nodig zijn. Zij argumenteren dat het internet langer zonder dan met de regels van netneutraliteit heeft bestaan. Tegenstanders van de afschaffing kijken uit naar de reactie van het Amerikaanse Congres. Dat kan de beslissing nog tegengaan door zelf met regels te komen. In het House of Representatives is hier al sinds 7 december op geanticipeerd. Ook kan het besluit van vandaag nog in de rechtbank beslecht worden. De OM's van New York en Washington hebben al aangekondigd rechtszaken voor te bereiden tegen het besluit.

Volgens een peiling die van 6 tot 8 december werd gehouden door de universiteit van Maryland, is 80% van de geregistreerde kiezers in de Verenigde Staten tegen het intrekken van de netneutraliteit. Verdeeld over de politieke partijen gaat het om 75% van de Republikeinse en 89% van de Democratische kiezers.

Bronnen[bewerken]

Wikinieuws-logo
Wikinieuws-logo
Dit artikel is een gedeeltelijke of complete vertaling van « United States Federal Communications Commission overturns Net Neutrality rules, deregulating internet service providers », afkomstig van Wikinieuws (en) onder licentie Creative Commons Attribution 2.5 in zijn versie van 16 december 2017.