Naar inhoud springen

Amerikaans vliegtuig op zoek naar signalen voor atoomtest

Uit Wikinieuws
Een atoomtest in Nevada.

5 oktober 2006 

Een Amerikaans militair vliegtuig dat straling kan opsporen is opgestegen vanuit Zuid-Japan, dat melden diverse media.

Het vliegtuig zou op zoek zijn naar signalen voor een mogelijke atoomtest door Noord-Korea, dat blijkt uit een nieuwsbericht. Een atoomtest is een experiment met kernwapens.

Het vliegtuig, dat straling kan verzamelen en onderzoeken terwijl het door de lucht vliegt, steeg op vanaf de Amerikaanse luchtbasis in Okinawa, aldus persbureau Kyodo Nieuws. Verdere informatie was niet meteen beschikbaar. De laatste atoomtest die werd uitgevoerd was in 1998, door Pakistan.

Inmiddels zijn Zuid-Korea en Japan het eens geworden dat een atoomtest door Noord-Korea onacceptabel is. Noord-Korea dreigde dinsdag dat het binnenkort een atoomtest zou uitvoeren om te bewijzen dat het kernwapens heeft. Pyongyang zegt dat het kernwapens heeft en dat het zich moet kunnen verdedigen tegen een aanval van de Verenigde Staten. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat het ook echt over kernwapens beschikt. Landen over de hele wereld hebben met afkeer gereageerd op de uitspraken van Noord-Korea, waaronder China, een bondgenoot van Noord-Korea. De ambassadeur van Beijing voor de Verenigde Naties heeft Pyongyang ten zeerste afgeraden om een test uit te voeren en waarschuwde voor "serieuze maatregelen."

Bronnen

[bewerken]