Amerikaans oliebedrijf legt beslag op Venezolaanse bezittingen op de Antillen

Uit Wikinieuws
Raffinaderij Isla op Curaçao

10 mei 2018 

Het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhillips heeft op verschillende Nederlands-Caribische eilanden beslag gelegd op bezittingen van het Venezolaanse Petróleos de Venezuela (PdVSA). De beslaglegging gebeurde inmiddels op de olieterminals van de eilanden Bonaire en Sint Eustatius. ConocoPhillips wil het beslag op PdVSA-onderdelen nog naar andere landen in de wereld uitbreiden, waardoor ook beslag dreigt op de raffinaderijen van Curaçao en Aruba.

De beslaglegging op Isla op Curaçao zou al worden voorbereid, zo meldden anonieme bronnen aan Reuters. De raffinaderij exploiteert 330.000 vaten per dag. Direct en indirect biedt het werk aan circa vierduizend mensen. Enkele tankers met bestemming Curaçao zouden inmiddels van koers zijn gewijzigd om te voorkomen dat ze aan de ketting gelegd worden.

De beslagleggingen komen nadat er een uitspraak is gedaan in een arbitragezaak die al in de tijd van president Hugo Chávez werd begonnen. De zaak gaat om de nationalisering van verschillende projecten van ConocoPhillips door Chávez toentertijd. Het hof heeft nu uitgesproken dat het Venezolaanse oliebedrijf hier nu twee miljard dollar aan compensatie voor moet betalen. De claim van het Amerikaanse bedrijf was echter nog groter, namelijk 33 miljard dollar. Daarnaast claimen nog verschillende andere oliebedrijven vele miljarden van PdVSA. Ongeveer een derde van alle olie die Venezuela exporteert verloopt via de Cariben.

Het ministerie van van EZK heeft op Bonaire de stroomvoorziening veiliggesteld en volgt de ontwikkelingen op de voet. De energiegarantie geldt vooralsnog voor twee weken. Het gaat om de opslag van Bopec die aan de elektriciteitsproducent Contour Global (CGB) levert. De opslag bevindt zich op het terrein van PdVSA en valt buiten het beslag. Op Sint Eustatius huurt NuStar tankcapaciteit van PdVSA.

12 mei 2018 

Petróleos de Venezuela stopt aanvoer naar Curaçao

Meerdere bronnen stellen dat PdVSA de aanvoer van olie naar Curaçao heeft stopgezet. Ook bevestigen steeds meer bronnen dat de tankers die naar Curaçao onderweg waren, zijn teruggekeerd naar de territoriale wateren van Venezuela.[1]

14 mei 2018 

Nu ook Aruba getroffen

ConocoPhillips heeft nu beslag laten leggen op twee tankers die voor PdVSA olie kwamen afleveren op Aruba. De beslaglegging gebeurde vanavond, kort nadat premier Evelyn Wever-Croes had gemeld dat Aruba aan de problemen bij het Venezolaanse olieconcern leek te ontsnappen.[2]

Bronnen[bewerken]