Alibaba vestigt zich in Luik

Uit Wikinieuws
Hoofdkantoor van Alibaba

17 november 2018 

Het e-commerce-concern Alibaba heeft gekozen voor Luik als eerste Europese vestigingslocatie. De strijd werd daarmee gewonnen van Maastricht Aachen Airport. De internetgigant streeft hiermee zijn doel na om klanten over de gehele wereld binnen 72 uur na bestelling te kunnen beleveren.

Met de vestiging zijn een groot aantal banen gemoeid. Om hoeveel het precies gaat, is nu nog niet helemaal duidelijk. Het nieuws werd dinsdag terloops opgemerkt door topman Terry von Bibra en later op Twitter bevestigd door premier Charles Michel. In de Belgische krant De Tijd wordt daarom een slag om de arm genomen. Wanneer een aantrekkelijke vestiging in een land met zo weinig tromgeroffel wordt aangekondigd, zou het bij de Chinese internetreus ook om een strategie kunnen gaan. De krant wil het vel van de beer nog niet verkopen voordat hij geschoten is, omdat Nederland op de loer ligt en het aanbod van Luik toch nog zou kunnen overbieden.

Er wordt niet overal positief gereageerd op de vestiging van Alibaba. Om de aanlevering van de producten mogelijk te maken, zal het toegenomen vliegverkeer tot in Nederland merkbaar zijn. RTV Limburg (Maastricht) reageert dan ook om een tweede reden niet positief voor de Belgen, maar zet de toon met woordspelingen als Alibaba en de 40 Boeings en 1001 rusteloze nachten (spelingen met de sprookjestitels van Ali Baba en de veertig rovers en Duizend-en-een-nacht ). Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten heeft Den Haag zelfs verzocht om in te grijpen. Hij spreekt van discriminatie omdat de burgers volgens hem nu al veel last hebben van nachtelijke vluchten. Hij vindt dat er in Nederland geen last mag zijn van vluchten op de luchthaven van Luik.

Bronnen[bewerken]