Naar inhoud springen

Algemene Vergadering VN: Russische annexatie Oekraïense gebieden bij grote meerderheid verworpen

Uit Wikinieuws

13 oktober 2022 

Een overgrote meerderheid van 143 van de in totaal 193 lidstaten van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag ingestemd met een resolutie waarin de eenzijdige Russische annexatie eind vorige maand van de vier Oekraïense oblasten Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson wordt veroordeeld.

De AV was sinds maandag in een spoedberaad bijeen over de kwestie omtrent de door Rusland geannexeerde regio's. Aan een oproep van Rusland om de stemming – vanwege het gevaar van "westerse lobby's" – in het geheim te houden, werd geen gehoor gegeven. De aangenomen resolutie is niet bindend, maar het is wel een duidelijk signaal dat Rusland internationaal gezien in een tamelijk geïsoleerde positie verkeert wat betreft de op 24 februari begonnen oorlog in Oekraïne.

Slechts vijf lidstaten stemden tegen de resolutie: Rusland zelf, Wit-Rusland, Syrië, Nicaragua en Noord-Korea. Daarnaast waren er 35 landen die zich onthielden van stemming. Het gaat daarbij wel onder meer om China, India, Pakistan en Zuid-Afrika, landen die bij elkaar een relatief groot deel (namelijk ongeveer de helft) van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Van nog eens 10 landen waren tijdens de stemming geen vertegenwoordigers aanwezig.

De Oekraïense president Zelensky zei in een reactie dat "de wereld heeft gesproken". Ook noemde Zelensky de annexatie door Rusland "waardeloos" en zei dat deze "nooit erkenning zal krijgen van vrije landen".

Bronnen[bewerken]