Aleksej Navalny (47) sterft plotseling in gevangenschap

Uit Wikinieuws
Geïmproviseerde gedenkplek voor Navalny in Sint-Petersburg

19 februari 2024 

De bekende Russische activist Aleksej Navalny is (vermoedelijk) afgelopen vrijdag onverwacht overleden in een strafkolonie in het Russische Charp, dicht bij de poolcirkel, waar hij sinds afgelopen december verbleef en een gevangenisstraf van 19 jaar uitzat. De betreffende plek is berucht vanwege de martelingen die er plaatsvinden.

Navalny zou na een wandeling het bewustzijn hebben verloren, waarna het medisch personeel er niet meer in slaagde om hem te reanimeren. Hij is 47 jaar geworden.

Navalny's lichaam is tot op heden voor niemand vrijgegeven, ook niet voor zijn moeder en advocaat. Het is tevens onduidelijk waar het lichaam momenteel is. Volgens een woordvoerder is er eerst nog zeker twee weken "chemisch onderzoek" nodig. Algemeen wordt echter aangenomen dat de Russische president Poetin verantwoordelijk is voor Navalny's dood. Volgens Navalny's weduwe is haar man vergiftigd met novitsjok (in 2020 werd hiermee ook al een aanslag op Navalny's leven gepleegd, die hij toen wel overleefde) en probeert de Russische overheid hiervan nu – onder het mom van onderzoek – alle sporen uit te wissen.


Bronnen[bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia is meer informatie beschikbaar over dit onderwerp, zie het artikel: