Naar inhoud springen

Akkoord over tiende EU-sanctiepakket tegen Rusland

Uit Wikinieuws

25 februari 2023 

De 27 EU-lidstaten zijn het vrijdag na dagen onderhandelen alsnog eens geworden over weer een nieuw pakket aan sanctiemaatregelen tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Het is inmiddels het tiende sanctiepakket tegen Rusland sinds het voorjaar van 2014. Deze nieuwe sancties hebben een waarde van in totaal ruim 11 miljard euro.

De sancties betreffen onder andere een verbod op de export vanuit de EU van goederen die van belang zijn voor de Russische (oorlogs)industrie (bijvoorbeeld elektronica-onderdelen) en de Russische propaganda. Daarnaast zijn de sancties gericht tegen Iraanse bedrijven die aan Rusland drones leveren die vervolgens in de oorlog worden ingezet. Geviseerd worden verder ook de Alfa-Bank en de Wagnergroep waarvan de huurlingen o.a. in Oekraïne aan Russische zijde meevechten, zo blijkt uit het EU-Publicatieblad van vandaag.

Het duurde enige tijd voordat de lidstaten er helemaal uit waren. Polen was eigenlijk voorstander van nog strengere maatregelen, vooral tegen personen in de nabijheid van president Poetin. Hongarije wilde juist de andere kant op door bepaalde personen van de sanctielijst te schrappen. Ook werd men het moeilijk eens over ontheffingen voor de import van synthetisch rubber uit Rusland.

De Oekraïense president Zelensky prijst het nieuwe sanctiepakket en spreekt van "een belangrijke stap".

Deze vrijdag is het tevens precies een jaar geleden dat de invasie door het Russische leger in Oekraïne begon. Aan de oorlog lijkt voorlopig nog geen eind te komen. Noch Rusland, noch Oekraïne zijn met de huidige stand van zaken bereid tot onderhandelingen. Momenteel wordt er vooral hevig gevochten rond Bachmoet.

Bronnen

[bewerken]