Akkoord over nucleaire ontwapening Noord-Korea

Uit Wikinieuws

13 februari 2007 

Wikipedia heeft het volgende artikel over dit onderwerp beschikbaar:

In Peking is een akkoord tussen Noord-Korea enerzijds en de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan, Rusland en China anderzijds over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea tot stand gekomen waarbij de sluiting van de kernreactor van Yongbyon op de voorgrond staat; deze is de belangrijkste kernreactor van het land. Internationale waarnemers zullen gaan toezien op de naleving van het gesloten akkoord.

De nucleaire ontmanteling van Noord-Korea zal in twee fases verlopen. In de komende zestig dagen zal Noord-Korea bovenstaande kernreactor sluiten. Hiervoor krijgt het 50.000 ton olie. Vervolgens zal het de rest van zijn nucleaire faciliteiten ontmantelen wat het land nog eens 950.000 ton olie zal opleveren.

De Verenigde Staten zullen als verdere tegenprestatie de komende tijd Noord-Korea van de lijst van terroristische landen afvoeren, maatregelen nemen om tot een beëindiging van het handelsembargo te komen en gesprekken met Noord-Korea gaan voeren over een herstel van de diplomatieke banden.

Het is de bedoeling dat de betrokken landen elkaar na de eerste periode van zestig dagen weer aan de vergadertafel zullen treffen.

Bronnen[bewerken]