Agung barst uit, internationale luchthaven Bali gesloten

Uit Wikinieuws
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hier om zelf een nieuwsartikel te schrijven.
Agung in november 2017

27 november 2017 
Agung barst uit, internationale luchthaven Bali gesloten

Vanwege de uitbarsting van de vulkaan Agung is op het Indonesische vakantie-eiland Bali de internationale luchthaven Ngurah Rai volledig afgesloten. 440 vluchten van en naar Denpasar zijn geannuleerd. Bijna 60.000 reizigers zijn gestrand, zij zitten vast op het eiland aangezien er voorlopig geen vliegtuigen mogen landen of opstijgen.

Sinds september zijn er allerlei signalen dat de vulkaan actiever wordt. De huidige uitbarsting begon afgelopen zaterdag, toen de vulkaan een kilometershoge aswolk uitspuwde. Vervolgens kwam er ook lava vrij, waarop actie noodzakelijk werd. Het gaat volgens vulkanologen om een middelgrote tot zware uitbarsting. De Indonesische autoriteiten hebben het dreigingsniveau verhoogd en de hoogst mogelijke waarschuwing afgegeven. De verwachting is dat er lava over de rand van krater zal stromen, inclusief lahars. Binnen een straal van 10 kilometer rond de vulkaan worden alle Balinezen geëvacueerd, zo'n 90.000 mensen in totaal. Het grootste gevaar zijn volgens vulkanologen pyroclastische stromen. Die zijn er nu nog niet, maar er is een reële kans dat ze gaan komen.

Update 29 november 2017 

De luchthaven van Bali is weer vrijgegeven. De aswolk bevindt zich nu ten zuiden en oosten van het vliegveld zou daardoor geen gevaar meer vormen voor het vliegen. De vulkaan is voorlopig nog wel actief.

Bronnen[bewerken]Zelf schrijven? Hoe schrijf ik een artikel?