Naar inhoud springen

Afrikaanse vrijhandelszone gelanceerd, ook Benin en Nigeria sluiten zich aan

Uit Wikinieuws

9 juli 2019 

Overzicht van Afrikaanse landen die het akkoord voor de oprichting van AfCFTA getekend hebben (alle groen). Een lichtgroene kleur betekent dat de betreffende regering nog niet mee heeft ingestemd.

De oprichting van de Afrikaanse vrijhandelszone, (African Continental Free Trade Area (en) ofwel AfCFTA), is sinds afgelopen zondag een feit. Ook Nigeria en Benin hebben het akkoord hierover nu getekend. De top hierover vond plaats in Niamey, de hoofdstad van Niger. De Nigerese president Mahamadou Issoufou benadrukte dat Nigeria de belangrijkste economie van heel Afrika is, en daarmee van essentieel belang om de AfCFTA levensvatbaar te maken.

Daarmee hebben 54 van de 55 Afrikaanse landen het akkoord nu getekend. Eritrea is de enige uitzondering hierop, omdat dit land momenteel nog in oorlog is met buurland Ethiopië. Verwacht wordt echter dat Eritrea op den duur ook zal toetreden.

De AfCFTA is een initiatief van de Afrikaanse Unie, bedoeld om de internationale handel binnen het gehele continent te vereenvoudigen en te versterken. Het is ook meteen de grootste vrijhandelszone ter wereld. Bij elkaar wonen er ruim 1,25 miljard mensen binnen het gebied van AfCFTA.

Bronnen[bewerken]